Stortratt.se

Stor tratt är en blogg om stora trattar

  • Stortratt.se
  • Bra stor tratt
  • Vätska & stor tratt
  • Fördelar & stor tratt
  • Effektiv stor tratt
  • Köp Här

Egen vinbryggning

August 27, 2017 · by admin2014 ·

Allt fler människor brygger sitt eget vin hemma Mycket tack vare att produkterna har utvecklats och utrustningen blivit bättre.

Processen som genomgås påminner i det stora hela om den traditionella vinframställningen. Dock så får vin i den traditionella bemärkelsen enbart kallas vin ifall det framställs med hjälp av vindruvor, i enlighet med EUs definitioner. När det beträffar vinframställning hemma så experimenteras det enormt ofta med olika slags bär och frukter.

Likt den traditionella vinframställningen så är det betydelsefullt att hålla en hög hygienisk klass. Minsta förorening kan få stora konsekvenser för smaken på vinet. Det är inte enbart utrustning som ska vara rent – därutöver är det betydelsefullt att vattnet som används till bryggningen är ordentligt rent. Gert Strand AB säljer allt från färdiga vinsatser till diverse komplement som kan underlätta och förfina hemmaframställnigen. Bland annat säljer företaget så kallat aktivt kol som är alldeles ypperligt till att rena vattnet innan bryggning.

Fördelen med att handla färdiga vinsatser är att alla nödvändiga instruktioner finns. Och det är inte överdrivet komplicerat att lyckas med vinsatsen ifall instruktionerna följs noga.

Men att göra en helt egen vinsats öppnar upp för att prova med olika bär eller frukter och experimentera med varierande jäst. Dessutom kan varierande jäsningstider leda till markanta smakskillnader.

En bra utgångspunkt är att använda sig av en brygghink som rymmer ca 30 liter. Det är viktigt att den är utrustad med ett vattenlås som är placerat vid gummit på hinklocket. Skummet som bildas under jäsningen de första dagarna kan pysa genom vattenlåset ifall hinken är för liten.

I första skedet förjäser man vinet och därpå ska det tappas om, och då krävs en större jäshink. Därutöver behövs en sughävert för att tappa vinet från en hink till en annan. Bra tips.

En fullkomligt essentiell attiralj är oechslemätaren som är till åt att dosera sockerhalten i vinmusten som bildas under förjäsningen. Ett mätglas är dessutom nödvändigt och ska vara tillräckligt stort att oechslemätaren ryms. En lagom storlek på mätglas brukar vara 100 ml. Tänk på att det inte alltid är sockerhalten som ger utslag på flytvikten. Annorlunda bär och frukter utgörs av olika mängder extraktämnen som i sin tur kan variera utslaget.

Glöm inte att ta fortsatta prover av vinet med oechslemätaren under bryggningens gång. Ett förslag är att dosera ungefär tre deciliter vin i ett litermått och fylla upp 100 ml med hjälp av mätglaset och sänka ner oechslemätaren – läs av värdet. Registrera samtliga uppgifter och för in dem noga i en bryggjournal. Att inte ha koll på processen riskerar oväntade överraskningar i slutändan. Smaka således av vinet ofta och länge i munnen.

Före vinet är färdigt bör det stå i jäskärlet cirka 2-4 veckor. Tiden kan variera beroende på sockerhalt, vilken jäst som används m.m. När jäsningen är klar så kan vinet med fördel tappas om och filtreras ytterligare en gång.

Filed Under: Hembryggning · Tagged: egen vinbryggning, eget vin, vinbryggning

Menu

  • Roligt med maskerad
  • Maskeradsmink
  • Maskeradkläder för både vuxna samt barn
  • Maskerad är mer populärt än någonsin
  • Brett utbud av maskeradkläder
  • Smink till maskeraden
  • Maskerad är festligt
  • Maskeradsmink förhöjer stämningen
  • Superrent vatten – effektivt till fasadtvätt och fönsterputs
  • Med en god alkoholmätare samt tillhörande mätglas får du uppsikt.
  • Är det dags att köpa maskeradkläder?
  • Egentillverkad lakrits I hemmet
  • Brygga öl hemma med bryggsocker eller utan sockertillsatsen
  • Inga kalkfläckar med superrent vatten
  • Måste man använda dextros som bryggsocker eller kan normalt socker även fungera?
  • Egen vinbryggning
  • Vilka likheter finns det mellan bakpulver och bikarbonat?
  • Testa dig fram i vinbryggningen bland alla frukter och bär
  • Vintillverkning med glycerin eller såpbubblor med glycerin, det är frågan?
  • Bikarbonat hjälper till väldigt mycket

Pages

  • Fördelar med stor tratt
  • Häll vätska med stor tratt
  • Privacy
  • Sitemap
  • Stor tratt är bra att ha
  • Stor tratt effektivt i många sammanhang

Copyright © 2019